A könyvadaptációk nem mind rosszak – Tom Hanks rá a bizonyíték

A könyvrajongók sokszor gyanakvással, akár fintorgással tekintenek azokra a filmekre, melyek kedvenc regényeik alapján készültek, még akkor is, ha ezek hűek maradnak az eredeti műhöz. Ugyanakkor a filmek legalább olyan gyakran javítanak a könyves forrásanyagon, mint amilyen gyakran elrontják azt.

Tom Hanks Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb színésze, hosszú és változatos filmográfiája van, így nem meglepő, hogy számos filmje valamilyen irodalmi mű alapján készült.

A legnagyobb klasszikusai, mint a Forrest Gump, a Kapj el, ha tudsz, A Da Vinci-kód mind-mind könyves adaptációk, de ki gondolta volna, hogy A szerelem hálójában egy 1937-es magyar színdarabon alapul? Lássuk tehát, a legfrissebbtől visszafelé haladva, melyek voltak a legfontosabb könyves adaptációk Tom Hanks karrierjében.

Az ember, akit Ottónak hívnak (2022)

Fredrik Backman, a termékeny svéd író regénye, Az ember, akit Ovenak hívnak volt az alapja a nagysikerű svéd filmnek, amit 2017-ben a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára is jelölték.

Az amerikai remake 2022-ben készült el, idén januárban mutatták be a hazai mozik és május 12-től már az otthoni képernyőkön is elérhető többek között a Magyar Telekom FilmPremier, a Vodafone Filmtár szolgáltatásában, valamint az Apple TV és a Google Play kínálatában.

A szerep kedvéért Hanks egy tőle nem megszokott karaktert alakít: egy magányos, mogorva, életunt öregurat játszik, akit (kitaláltad) Ottónak hívnak. A komoly téma ellenére a végeredmény egy szívmelengető, kedves vígjáték, melyben Tom Hanks egészen új arcát láthatjuk.

A kör (2017)

Dave Eggers zseniális és félelmetes regénye a minden lépésünket ismerő közösségi médiavállalatról gyakorlatilag egy jóslat volt, amikor 2014-ben megjelent. A kör 2017-es filmváltozatában Tom Hanks játssza ennek a menő kaliforniai techóriásnak a vezetőjét. Mae, akit Emma Watson alakít, épp most kapta meg álmai állását a cégnél, és az élete egycsapásra megváltozik. A könyv és a film műfaja is sci-fi. Vagy inkább társadalomkritika?

Rém hangosan és irtó közel (2011)

Ha egy jó kis sírásra vágysz, Jonathan Safran Foer Rém hangosan és irtó közel című könyvének filmadaptációja lesz az, amire szükséged van, hiszen egyszerre szól szeretetről, gyászról, sorsfordító találkozásokról és tragikus elválásokról.

A történet szerint egy kilencéves amatőr feltaláló, frankofil és pacifista New York Cityben keresi azt a zárat, amely megfelel annak a titokzatos kulcsnak, amelyet a 2001. szeptember 11-én a World Trade Centerben meghalt édesapja hagyott hátra. A zseniálisan kivitelezett adaptációban Tom Hanks alakítja Thomas Schellt, az édesapát.

A Da Vinci-kód (2006)

A Da Vinci-kódban – és az azt követő Angyalok és démonok (2009) és Inferno (2016) című filmekben – Tom Hanks játssza a Harvard szimbólumkutató professzorát, Robert Langdont. Ritka, hogy egy filmes franchise ennyi időt hagyjon a folytatások között, így nem tudjuk biztosan, hogy az Inferno lesz-e az utolsó Dan Brown-adaptáció. Egyet azonban biztosan tudunk: Tom Hanks kiváló ebben az akcióhős / professzori szerepben. Ő egy modern Indiana Jones – csak kevesebb kígyóval.

Polar Expressz (2004)

1985-ben jelent meg Chris Van Allsburg A Mikulás-expressz című könyve (eredeti címe: The Polar Express), mely egy klasszikus karácsonyi gyerekmese. A könyv alapján készült Robert Zemeckis által rendezett animációs filmben Tom Hanks nem egy, nem két, hanem hat szerepet is játszik. Ő a Hősfiú, az Apa, a Karmester, a Csavargó, Scrooge és maga a Mikulás is.

Kapj el, ha tudsz (2002)

Frank W. Abagnale Kapj el, ha tudsz című memoárja nem csoda, hogy felkeltette Hollywood figyelmét. Ő volt a világ legpofátlanabb szélhámosa, hamisítója, imposztora és menekülőművésze, kalandjai egyértelműen képernyőre kívánkoztak.

Huszonhat ország rendőrsége körözte, majd hosszú éveket töltött francia, svéd és amerikai börtönökben. Lenyűgöző könyve nyomán Steven Spielberg forgatott filmet, amelyben Leonardo DiCaprio alakítja a főszerepet, Tom Hanks pedig Carl Hanratty-t, az őt üldöző tapasztalt FBI-ügynököt játssza.

Halálsoron (1999)

A halálsoron Stephen King 1996-ban hat kötetben megjelent folytatásos regénye. A filmes adaptációban Tom Hanks játssza Paul Edgecomb főfoglárt, akinek az életét örökre megváltoztatja egy rejtélyes adottsággal rendelkező halálraítélt, John Coffney, akit Michael Clark Duncan alakít. Nehéz film, és még nehezebb olvasni, ha figyelembe vesszük Coffey bűneinek körülményeit, de minden Stephen King-rajongónak kötelező megnézni.

A szerelem hálójában (1998)

Tom Hanks és Meg Ryan romantikus vígjátéka, A szerelem hálójában valójában László Miklós 1937-es magyar színdarabjának, az Illatszertárnak az adaptációja. Ennek készült már egy másik amerikai feldolgozása, amelyet a szintén magyar származású Ernst Lubitsch készített 1940-ben Saroküzlet (The shop around the corner) címmel, Jimmy Stewart főszereplésével.

Forrest Gump (1994)

Tom Hanks talán legismertebb szerepe, melyről sok mindent elmondtak már, de az talán kevésbé ismert, hogy Winston Groom azonos című könyvének felhasználásával készült. Igaz, az eredeti műtől itt igencsak eltértek a készítők, hiszen ebben Forrest egy kifejezetten idióta tudós, aki a képernyőn látott kalandok mellett kaszkadőrként és profi pankrátorként is dolgozik, a könyv végén pedig parkok padjain alszik, és egy Sue nevű orangutánnal él együtt.

Tovább is van…

A Ryan közlegény megmentése (1998), a Phillips kapitány (2013) és a Sully (2016) mind olyan tényirodalmi könyvek alapján készültek, amelyek nem kaptak akkora reflektorfényt. Történetesen ugyanez a helyzet az Apollo 13 (1995) és a Charlie Wilson háborúja (2007) esetében is, amelyekben Hanks ikonikus alakítást nyújtott. A kárhozat útja (2002) pedig egy jórészt elfeledett képregényen alapult.

Kép forrása: Sony Pictures Entertainment Inc.