Az óraátállítás egészségügyi hatásai

Minden évben kétszer van óraátállítás, ezeknél az alkalmaknál felvetül a kérdés, hogy vajon mennyit takarítunk meg ezáltal, megéri-e ez a bonyodalom évi két alkalommal. A kérdést sok területen vizsgálják, főleg egészségügyi alapon, hiszen számos kutatás bebizonyítja, hogy az emberek egyre rosszabbul alszanak, ezen pedig az egy-egy óra sem segít.

Az éghajlatváltozás okozta veszteséget már most elszenvedjük, nem beszélve az elektronikus eszközök okozta károkról, amik miatt drasztikusan romlik az alvásunk minősége. Az alábbiakban tehát arra térünk ki, hogy milyen hatásai vannak az óraátállításnak. Kitérünk arra, hogyan segíthetünk magunknak átvészelni ezt az időszakot.

Az alvászavar jelensége

Az alvászavar szinte mindenkit érint, van aki súlyosabban érzi, de akad, aki csak néha alszik rosszabbul. Az biztos, hogy a magyarok esetében csupán 4 százalék azok aránya, akiknek megfelelő az alvásminősége. A kutatások szerint az egy főre jutó alvás mennyisége jelentősen csökkent az utóbbi években, ugyanúgy, ahogy az alváshiányos éjszakák száma is, ami elérheti a 13-15 alkalmat is. Már ennek is komoly élettani következményei vannak, nem véletlen, hogy mára már 120 féle alvásbetegséget tartanak számon.

Az óraátállítás hatásai

A téli időszámítás, valamint a nyári között egy-egy óra eltérés van. Eredetileg gazdasági érdekekre hivatkozva, az energiafelhasználás csökkentése érdekében találták ki az országok, mára azonban semmi valóságalapja nincsen. A kétféle időszámítás eltörlése kérdésessé vált, ennek okaként az EU még 2019-ben döntött arról, hogy ne legyen átállítás.

Ennek ellenére még egyetlen kormány sem lépte meg, kizárólag a csehek jelentették be azt, hogy 5 évig még biztosan nem változik a mostani rendszer.

A szakértők azonban állást foglaltak ebben a kérdésben, hiszen szerintük tudományos alapon és nem politikai síkon kellene dönteni erről a kérdésről. Adatokkal támasztják alá, hogy a tavaszi óraátállítást követően megnő a balesetek és a kórházi halálozások száma, hiszen megbomlik a belső ritmusunk.

A téli időszakra való átállás sokkal kedvezőbb és könnyebb, de itt is hetekbe telhet teljesen átállni. Az, hogy ilyenkor egy órával korábban sötétedik, megviseli a szervezetet, az alvásra is negatív hatással van. A megfelelő pihenés viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy jó legyen az általános egészségünk, a hangulatunk, ne legyenek szívproblémáink, ne lépjen fel cukorbetegség.

Az elegendő és minőségi alvás hiányának fő oka az éghajlatváltozás. Jól látszik, hogy a melegebb éghajlaton élők kevesebbet alszanak, nehezebben alkalmazkodnak az alvási hőmérséklet emelkedéséhez.

Mit tehetünk ellene?

Mindenekelőtt fontos, hogy időben átálljunk, ne akarjunk egy órával többet vagy kevesebbet aludni, mint az átállítás előtt. Igyekezzünk meg ugyanakkor feküdni és kelni, ez nagy segítséget jelenthet. Emellett próbáljuk meg még kényelmesebbé tenni a mindennapokat, sportolni, mozogni, valamint teremtsük meg a megfelelő alváshoz szükséges körülményeket.

Ehhez ágyneműhuzatokat kiváló áron szerezhetünk be online is, de nem árt néha a matracot sem felfrissíteni, új párnákat vagy paplanokat vásárolni. Ezek is sokat segíthetnek a minőségi pihenésben.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Megosztás