Cserépkályha vagy kandalló? Ez itt a kérdés!

Otthonunk fűtési rendszerének kialakítása során számos lehetőség közül választhatunk. Két  népszerű opció a cserépkályha és a kandalló, melyekkel modern lakásokban is egyre gyakrabban találkozhatunk.

Azonban mielőtt bárki elhamarkodottan vásárolna fontos néhány kérdést átgondolni. Mit szeretne tüzelő berendezésével elérni? Csak hangulatos látványt, vagy elsősorban fűtést? Mennyi ideje van fűteni? Milyenek a család időbeosztásai, lakáshasználati szokásai?

Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltad magadnak, akkor cikkünkből megtudhatod, hogy melyik típus lenne ideális számodra!

Cserépkályha

A cserépkályha egy nagy tömegű, hosszú füstjárattal rendelkező tüzelőberendezés. Külsejét csempék borítják, míg belseje főleg samott téglákból áll, ezért súlya elérheti az akár 1000-1500 kg-ot is, amivel kalkulálni kell elhelyezésekor.Hatásfoka 80% feletti.

A samotttéglából kialakított tűztérben égő tűz meleg füstje a kályha füstjáratait és belső-külső burkolatát felmelegíti. Miután a meleget magába szívta, egyenletesen adja le önmaga körül.Folyamatos meleg a házban úgy érhető el, ha rendszeresen, nagyjából 12 óránként megrakjuk.

Előnyök:

  1. Hatékony hőtárolás: Kiváló hővezető képessége miatt hosszabb ideig melegen tartják a helyiséget.
  2. Takarékos használat:Azonos hőérzet éléréséhez feleannyi tűzifa szükséges hosszú távon.

Hátrányok:

  1. Lassú felfűtés: Begyújtást követően csak órák múlva érezhetjük a meleget és akkor is csak azt a helyiséget fűti fel igazán, ahol elhelyezkedik.
  2. Gyorsabb elöregedés: Szakszerű, kíméletes használat mellett is érdemes 10-15 évente újraépíteni. Bármilyen probléma esetén keressünk fel szakembert, akik országosan javítanak cserépkályhákat.

Kandalló

Kinézetük szerint a kandallók lehetnek nyílt, illetve zárt égésűek. Az előbbinél nincs üveg, ami elválasztaná a tüzet a helyiségtől. Mivel ezek veszélyesek és rossz hatásfokkal, 20-30%-kal rendelkeznek, így már nem jellemzők.

A zárt égésű kandallók esetében egy üvegfal választja el a tüzet a helyiségtől, az égéshez szükséges levegőt légbevezető csövön keresztül nyeri a külső környezetből. A begyújtást követően már 5-10 percen belül érzékelhetően ad meleget. Hatásfoka akár 80% is lehet.

Alapvető működési különbsége a cserépkályhához képest, hogy a meleg levegő a kandalló felső részén kialakított nyílásokon át távozik. Ekkor a körülötte lévő levegővel keveredve melegíti fel a helyiséget. Mivel ezek a szellőző nyalások általában a plafonhoz vannak közel, így a padló és a plafon között jelentősen eltérhet a hőmérséklet.

Előnyök:

  1. Gyors felfűtés: A kandallók gyorsan felmelegednek, így szinte azonnal képesek meleget sugározni.
  2. Vízteres változattal: Ezzel a változattal a radiátorok is fűthetők. Ilyenkor egy puffertartály jó tárolási lehetőség, mivel az ebben lévő vizet felmelegíti a kandalló hője, majd egy keringető rendszer juttatja el a csövekbe és radiátorokba.

Hátrányok:

  1. Kisebb hőtárolás: Nem tárolják hatékonyan a hőt, a tűz kialvása után hamarabb hűlnek. Emellett a hagyományos kandallók esetében a hő jelentős része a kéménybe távozik.
  2. Gazdaságtalan működés: A kandalló elsődleges fűtési módszerként nem alkalmas, mivel ahhoz, hogy folyamatos meleget adjon folyamatosan kell benne tüzelni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Megosztás