Ha ősz, akkor Októberke (Sedum sieboldii)

Ezt a légies, aranyos kis növényt, mely a varjúhájfélék közé tartozik, terézke vagy októberi varjúháj néven is szokták emlegetni. Az októberkét bátran ajánljuk olyanoknak is, akik most kezdenek bele a kertészkedésbe és túl sok tapasztalattal még nem rendelkeznek, hiszen egy nagyon könnyen kezelhető, nevelhető növényről van szó. Nem igényel sok gondozást, ugyanakkor sokoldalúan használható és rendkívül hálás, így a sikerélmény garantált.

Az októberke jellemzői

Egyedi, a varjúhájfélékre jellemző lombja zöldes színnel díszíti a kertet, csillag alakú virágai pedig várhatóan nyár közepén jelennek meg, s halvány rózsaszín színükkel finom, könnyed megjelenést adnak a növénynek.

Ahogy neve is utal rá, teljes pompáját október környékén éri el, amikor a hőmérséklet lehűlésének hatására jellegzetes, kerekded levelei pirosas-vöröses színűek lesznek. Az októberke így csodás színfoltja lehet az udvarnak az ősz folyamán.  A terézke név is ahhoz köthető, hogy jellemzően Teréz nap, azaz október 15. környékén éri el virágzása csúcsát, amikor is teljes díszben pompázik a növény.

Az októberke kb. 15-20 cm magasra nő meg, alacsonyan bokrosodik, visszabókoló ágrendszere van. Felhasználása számos lehetőséget tartogat, hiszen talajtakaró növénynek is épp úgy alkalmas, mint sziklakertek vagy kőedények díszítőelemeként.

Hogyan érdemes gondozni?

A varjúhájfélékre, így az októberkére is igaz, hogy meglehetősen kedveli a napot, fényigénye viszonylag magas, ezért érdemes teljes napra ültetni. Levelei annál szebbek és színesebbek lesznek ősszel, minél több fényt tud magába szívni a növény. Az árnyékos helyett inkább kerüljük, mert a hajtások könnyedén megritkulhatnak, de akár a növény is kipusztulhat, ha nem jut elegendő napfényhez.

A csapadékhiányt és a szárazságot jól tűri, hiszen kövér, pozsgás leveiben hatékonyan tudja tárolni a nedvességet. Csapadék szempontjából tehát ellenálló növény. Közvetlenül ültetés után fontos számára a rendszeres öntözés, később azonban akár több napot is nyugodtan kihagyhatunk.

Még homokos talajokon is kifejezetten jól fejlődik, ami a legtöbb dísznövényre nem jellemző, úgyhogy elmondhatjuk, hogy egy igazi túlélőről van szó. Ültetésnél javasolt könnyen melegedő, a vizet könnyen áteresztő talajt választani és kerülni a túlöntözést. Ha ezekre odafigyelünk, az októberke biztosan hosszú életű lesz.

Az októberke társai

Jó szárazságtűrő képessége miatt praktikusan lehet társítani a szárazságot szintén jól viselő alacsonyabb díszfüvekkel, mint például a deres csenkesz, de egyedi megjelenésével tökéletes társnövénye lehet az alangfüveknek vagy az évelő őszirózsáknak is. Mivel egy nagyon szívós, strapabíró növényről van szó, így sziklakertbe, kőedénybe vagy kültéri kaspóba is tökéletesen megállja a helyét.

Amennyiben egy kevés gondozást igénylő, ugyanakkor látványos növényt szeretnénk, az októberke tökéletes választás. Amennyiben elegendő napfényt biztosítunk számára és nem öntözzük túl, hosszú ideig gyönyörködhetünk majd színes leveleiben és kedves kis virágaiban.

Kép forrása: Getty Images