Hasznos tippek a mosott ruhák szárításához

A mosás az egyik leggyakrabban végzett házimunka, hiszen az ápolt megjelenés alapvető eleme a tiszta ruházat.

Ám míg akadnak olyan darabok (például a kabátok) amit évente elég csak néhány alkalommal kimosni, vannak olyan ruhaneműk is, amiket bizony már egyetlen használat után is a szennyesbe dobunk, majd innen megy a mosógépbe, utána pedig a ruhaszárítóra.

Tipikusan ilyenek a fehérneműk, melyekből higiéniai okok miatt minden nap tisztát kell húzni, de például nyáron egy átizzadt póló vagy nadrág is igényli a tisztítást, mielőtt újra felhúzzuk.

És akkor még nem is beszéltünk a törölközőkről, konyharuhákról, asztalterítőkről, függönyökről és egyéb lakástextilekről, melyeket néha ugyancsak mosni és szárítani kell.

A szárítógép lenne a legjobb megoldás?

Ma már egyre több háztartásban használnak szárítógépet, ami forró levegő segítségével a mosógépből kikerülő ruhákat rövid idő alatt megszárítja. Sokan azért szeretik ezeket a készülékeket, mert nem kell teregetni, a ruhaszárítóról a megszáradt ruhákat beszedni, és a szobában sem lesz párás a levegő a vizes ruhaneműk miatt.

Viszont azt se feledjük, hogy ezek a gépek elektromos áramot használnak, így nemcsak a rezsiszámlánkat növelik, hanem az energiát is pazarolják, ami környezetvédelmi szempontból kevésbé kedvező. Ráadásul egy alapvetően drága műszaki cikkről van szó, mely gyakori használat mellett pár év alatt szinte biztosan meghibásodik, a javítás költségei pedig igen magasra rúghatnak.

Amikor csak lehet, hagyjuk a levegőn megszáradni a ruhákat!

A téli időszakban valóban praktikus lehet a szárítógép használata, de tavasztól őszig sokkal jobb, ha ruhaszárítóra terítjük a nedves textileket, és hagyjuk, hogy maguktól távozzon belőlük a nedvesség.

A Ruhaszárító.hu Webáruházban kapható összecsukható modellek ráadásul roppant helytakarékosak, használaton kívül kicsire össze tudjuk őket csukni, így akár egy szekrény mellett, vagy valamelyik sarokban is elférnek.

Érdemes kinyitni az ablakot abban a szobában, ahová a vizes ruhaneműket terítettük, mert így elkerülhető a párásodás, ha pedig kintről meleg levegő jön be, akkor gyorsabban is megszáradnak. Még jobb, ha az ajtót is kitámasztjuk, ezáltal kereszthuzat keletkezik, ami még inkább felgyorsítja ezt a folyamatot.

Ruhaszárítás a szabadban

Ha odakint gyönyörűen süt a nap, vétek lenne bent a lakásban teregetni! Az összecsukható szárítókat akár az erkélyen, a teraszon vagy a kertben is felállíthatjuk, a kinti friss levegő és a nap melege pedig nemcsak gyorsabb száradást tesz lehetővé, de az anyagoknak meglesz az a kellemes “napon száradt” illata is, amit sem géppel, sem öblítővel nem tudunk reprodukálni.

A nyári melegben akár 1-2 óra alatt is kipárologhat az összes nedvesség a textilekből, de hűvösebb időben ez több időt igényel. Ilyenkor időzítsük be a mosógépet, hogy körülbelül addigra járjon le a program, mire felkelünk, és ébredés után rögtön teregessünk ki. Így a ruháknak estig bőven lesz idejük megszáradni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Megosztás