Hogyan spórolhatsz energiát a laptopodon?

Az energia sokba kerül, a villamos energia is, főként mert a digitális világ alapját képezik, éppen ezért sosem árt, ha spórolunk vele. Ahhoz, hogy energiatakarékossá tegyük a laptop használatát, csupán néhány ötlettel kell megbarátkozni. Nem mellesleg még hosszabb ideig is használhatjuk a gépet egy feltöltéssel.

Egy feltöltés az akkumulátor üzemideje, annyi ideig képes működni, amennyit egy feltöltés biztosít. Természetesen ez a kapacitás az akkumulátor öregedésével, illetve a kisülés-feltöltési ciklussal fokozatosan romlik, magyarul egyre rövidebb ideig használható a gép egy töltéssel. Az akku élettartamának csökkenése 18-24 hónap után észlelhető.

Okos használattal ezt az időt meg lehet hosszabbítani. Amennyiben szeretnénk beszerezni laptop akkumulátort MSI márkától, érdemes szétnézni az interneten.

Hogyan lehet okosan használni a laptopot a takarékossághoz?

A laptop konfigurációja és az energiaellátási beállításai befolyásolhatják az akkumulátor teljesítményét.

Ahhoz, hogy a fogyasztást mérsékeljük a következő ötletek betartásával módunk nyílik rá.

  • A kijelző fényerejét és felbontását módosíthatjuk, sőt aktiválhatjuk a sötét módot is.
  • Kikapcsolhatjuk a billentyűzet háttérvilágítását is.
  • A külső eszközöket és a nem használt szoftvereket bezárhatjuk, beleértve a Wifit és a Bluetooth-t is, így esetleg még a gép is gyorsabbá válhat.
  • A legújabb operációs rendszerekben már speciális energiatakarékossági funkciók is megtalálhatóak.

De nemcsak a gépen belül léteznek megoldások a takarékosságra. A fogyasztás optimalizálásához a következő ötleteket ajánlják.

Külső hőmérséklet

A laptopokban ventilátorok biztosítják a gép hűtését. A gépet használva sokszor akaratlanul elzárják a szellőzés lehetőségét a gép alján, ilyenkor van szükség igazán a ventilátorokra. Éppen ezért érdemes a laptopot asztalon használni.

Szélsőséges hőmérséklet

A téli extrém hideget és nyári hőséget egyaránt nem kedvelik a laptopok, éppen ezért érdemes az utcai szállítás után a használatba vétel előtt hagyni, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet.

Alvó mód

Az alvó mód is használ energiát, de érdemes kikapcsolni a gépet, ha hosszabb ideig nem használjuk. Főként, ha valamilyen zárt helyre vagy táskába tesszük a gépet.

Töltés nélkül

Amikor nem töltjük az eszközt érdemes kihúzni a konnektorból, mert ugyan kevés energiát használ, de a túltöltés nem tesz jót az akku üzemidejének. De mindig a saját, eredeti hálózati adapterét használjuk a töltéshez.

Összegezve

Néhány ötlet segítségével mérsékelni lehet a laptopok energia felvételét, spórolni tudunk az energiával általuk. Érdemes figyelni a készülék belső energiát fogyasztó részeinek beállítására, a külső hőmérsékletre, a töltésre. Ha hosszabb ideig nem használjuk, lehetőség szerint alkalmazzuk az alvó üzemmódot és ne hagyjuk a töltőt a konnektorban, hiszen még az akkumulátor üzemidejét is ronthatja a túltöltés, nem csak energiát fogyaszt.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Megosztás