H

Hogyan gondozzuk a japán borbolyát?

japán borbolya

A japán borbolya (Berberis thunbergii) egy igazán különleges, könnyen nevelhető díszcserje, amely minden évszakban csodás látványt nyújt. Ha te is egy színpompás kertet szeretnél, akkor a japán borbolyában biztosan nem fogsz csalódni!

A japán borbolya egy kompakt, középmagas növekedésű, lombhullató cserje, melynek számos színes levelű fajtája ismert. A hobbikertészek körében legnépszerűbb fajták vörös, narancsos, sárga és aranysárga színben pompáznak. A levelek színe tavasszal a legélénkebb, ősszel pedig gyakran még látványosabbá válik.

Tavasszal sárga virágokat hoz, melyekből őszre hosszúkás alakú, piros bogyótermések fejlődnek. A termés télen is a bokron marad, így a növény ilyenkor egy kis plusz színt ad a kertnek.

Ez a színpompás díszcserje kiválóan alkalmas térelválasztónak vagy sövénynek. A különböző levélszínű fajták kombinálásával pedig igazán látványos kompozíciókat hozhatunk létre.

A japán borbolya gondozása

A japán borbolya igénytelen növény, amely jól tűri a szárazságot és a különböző talajtípusokat. Napos vagy enyhén félárnyékos helyen érzi magát a legjobban.

A fiatal egyedeket rendszeresen kell öntözni, de az idősebb növények már jól bírják a szárazságot. Metszeni csak a magasabbra növő fajtákat szükséges, amelyek akár alacsony sövényként is ültethetők.

A metszésre a virágzást követően kerítsünk sort. A metszés során távolítsuk el az elhalt, beteg és sérült hajtásokat. A japán borbolya kártevőkre és betegségekre nem érzékeny, a lisztharmat azonban megtámadhatja, mely jellemzően esős időben, vagy a nem megfelelő öntözés miatt fordul elő.

Öntözéskor ügyeljünk rá, hogy csak a gyökérzónába juttassunk vizet!

Szebbnél szebb fajták

Ez a csodálatos díszcserje számos színes levelű fajtával rendelkezik, amelyekkel igazi színfoltot varázsolhatunk a kertbe. Íme, néhány népszerű fajta:

  • Berberis thunbergii ’Orange Ice’ – pirosas-narancs levelű, kompakt növekedésű fajta
  • Berberis thunbergii ’Concorde’ – lilásbordó levelű, gömbölyded cserje
  • Berberis thunbergii ’Golden Rocket’ – aranysárga levelű, oszlopos növekedésű borbolya fajta

A japán borbolya egy igazán sokoldalú díszcserje, amely minden kertbe jól illik. Ha te is egy különleges, látványos növényt keresel, akkor érdemes helyet szorítani számára a kertben.

Lépés Magazin

Kép forrása: Getty Images

CategoriesEgyéb