Klíma családi házban: tippek a spóroláshoz

Egyre többet halljuk, hogy megéri klímával fűteni és egyre többen fűtenek is vele. Természetesen nem egyformán éri meg mindenkinek a klímával történő fűtés. A fűtésre optimalizált klímával spórolni is lehet, természetesen megvan a módja, hogy hogyan.

H tarifa használatával lehet pénzt megtakarítani úgy, hogy közben a lakás meleg marad. Az otthoni Fujitsu légkondi ára ugyan magasabb, mint a nem japán márkáké, de minőségét figyelembe véve ezt érdemes vásárolni.

Hogyan tudunk spórolni klímával a fűtésen?

A H tarifa egy kedvezményes áramtarifa, amit a fűtési szezonban, október 15- április 15-ig napi 24 órán át igénybe lehet venni. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 25 Ft/kWh költséggel juthatunk kedvezményes áramhoz ebben az időszakban.

Egy fűtésre optimalizált klímával olcsó, gyors és ráadásul kényelmes fűtési megoldást is kapunk és több pénz marad a kasszában is, arról nem is beszélve, hogy a gázfűtés árának a 60%-ból szabályozható módon melegíti fel a lakásunkat.

Mi az oka a fűtésre optimalizált klíma olcsóbb működésnek?

A klímaberendezések az elektromos áramot egy fűtőszál segítségével hő energiává alakítják. Ez azt jelenti, hogy 1 kW elektromos energiából 1 kW hő energiát állít elő. A fűtésre optimalizált klímák azonban a hőszivattyú elvére alapozva, egyik közegből a másikba szállítják a hő energiát, ami négyszer jobb hatásfokot biztosít.

A légkondival való fűtésnél az elektromos áram a rendszer működését biztosítja csak, nem a hő előállításáért felelős. Ezzel sokkal környezetbarátabb mint a hagyományos fűtési rendszerek és spórol is nekünk.

Hogyan védekezzünk a felesleges javítási költségek ellen?

Abban az esetben, ha fűtésre optimalizált a klímaberendezés, de nem használják fűtésre, akkor sem szabad a kültéri egységet letakarni, megvédve a téli időjárástól, ugyanis a fóliával letakart egységekhez a pára beszorul és tönkre tudja tenni az elektromos berendezéseket.

Ezért ha spórolni szeretnénk, és nyáron az első bekapcsolásnál nem akarunk szerelőt hívni a javításhoz, ne takarjuk le a kültéri egységet, hiszen ezeknek a gyártását a szabad ég alatti tárolásra tervezték, így napsütés, fagy, eső, hó, jég nem tehet kárt benne. Hosszú ideig is problémamentesen működik a zord időjárási viszonyok ellenére. Természetesen az előírt használat és karbantartás mellett.

Ha fűtésre nem használjuk a klímát?

Abban az esetben is fontos a klíma védelme és a rendszeres karbantartás. Érdemes szakember segítségét kérni és évente átnézetni a berendezést.

Összegezve

Fűtésre optimalizált klímával történő fűtés esetén mindenképpen érdemes H tarifával használni a jelentős költség csökkentés miatt, ezzel a kategóriával sokkal olcsóbb a klíma működtetése. Természetesen a tervszerű karbantartásokat folyamatosan el kell végeztetni, hogy a csökkent teljesítmény ne okozhasson növekvő költségeket, a külső egységet pedig takarással nem szabad védeni az időjárás viszontagságaitól.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Megosztás