Miben rejlik a pasziánsz játék egyszerűsége?

A pasziánszt a legtöbben úgy ismerik, mint egyszemélyes kártyajáték, amelyet akkor lehet játszani, amikor csak néhány perc áll rendelkezésünkre. Ehhez nagy segítség, hogy az interneten rengeteg online pasziánsz található, mindezek regisztráció nélkül, ingyenesen elérhetőek.

Bár egyszemélyes játék, de vannak bizonyos verziói, amelyet két vagy több ember is játszhat. Viszont egyedül is rendkívül izgalmas lehet az 1, 2 vagy 3 lapos pasziánsz változatban is.

Ugyanakkor az online verzió nemcsak sokkal egyszerűbb, mint a fizikai kártyás, de itt bizonyos mozdulatokat is megtesz helyetted, és akár javaslatokat is tud adni, ha úgy gondolod, hogy nincs több lehetséges lépésed.

Mi a játék célja?

A cél az, hogy egy normál kártyapaklit – 52 kártya, nincs joker – a 4 színbe rendezd növekvő sorrendben. A klasszikus Solitaire kártyáit oszlopokba kell rakni, az online játékban ezt a lépést a számítógép végzi el.

A pasziánsz játék oszlopai a következőképpen jelennek meg:

  • 1-es számú oszlop – egyetlen kártya;
  • 2-es számú oszlop – két kártya;
  • 3-as számú oszlop – három kártya;

…és így tovább a hétlapos 7-es oszlopig.

A legfelső kártya minden kártyajátékos pasziánsz oszlopban képpel felfelé néz, a többi képpel felfelé fog fordulni, ahogy sikerül ráhelyezni a kártyát.

Hogyan kezd el a játékot?

Azzal kell kezdened, hogy egy ászt keresel. A választható mozgások a következők:

  • Egy kártya áthelyezése az oszlopokból a felső négy mező valamelyikére. Ne felejtsd el, hogy ezeket növekvő sorrendben kell mozgatnod. (ászról K-ra, és minden kártya szimbólumát figyelembe véve)
  • Kártya áthelyezése egyik oszlopból a másikba. Ezt a mozgást csak lefelé lehet megtenni – Q-t tehetsz a K fölé, de fordítva nem.
  • Ha nincs lehetséges lépésed az oszlopokban, egyszerre egy kártyát forgathatsz a legfelső pakliból, és megnézheted, hogy a négy szín valamelyikére vagy az oszlopokra talál-e.

Mikor ér véget a játék?

A játék akkor ér véget, amikor nincs több lehetséges lépésed. Hacsak nem az online verzióban játszol, ahol lehetőséged van a visszavonásra, egy előnyösebb lépés érdekében. Ha mind a 4 sort kigyűjtötted, akkor pedig nyertél.

Az online klasszikus pasziánsz elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában egy nagyon könnyen és rövid idő alatt elsajátítható játékról van szó, ahol a számítógép gondoskodik a kártyák elrendezéséről, neked csak az izgalmas része marad.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Megosztás