Miért jó, ha van otthon egy jó kötél?

Köteleket az emberiség nagyon régóta használ, bár jellemzően a természetes anyagból készült juta, kender köteleket és a pamutból készült köteleket használták, ami érthető, hiszen a műanyagokat nem régóta ismerjük, legalábbis a kenderhez képest. Majd idővel az acél felhasználásával drótból is készültek kötelek. A kötelek ára anyagtól függően változik, a természetes anyagból és a műanyagból készült kötelek olcsóbbak, mint az acélból készült drótkötél.

Milyen kötél fajták léteznek?

Nézzük, hogy milyen típusai vannak, valamint, hogy mire használhatóak.

Kenderkötél

Jelentős nedvszívó képességgel rendelkező, de igen gyúlékony anyagú kötél, száraz növényi részekből áll. Azonban figyelni kell arra, hogy a legkisebb rendellenesség esetén kiselejtezzük, mert a kenderkötél a használata során belülről rothadni kezdhet és használata bizonyos esetekben életveszélyessé válhat, javítása nem lehetséges.

Műanyag kötelek

Legjobb tulajdonságuk, hogy a víz nem tud kárt tenni bennük, nem süllyednek el, kicsi a nedvszívó képességük, savaknak, lúgoknak ellenállnak.. A magas hőmérsékletet és a nyílt lángot viszont nem bírják. A műanyag kötelek használata a háztartásokban ugyanúgy elterjedt, mint a kenderkötélé, pedig kevésbé stabilan lehet rá csomót tenni, mint a kenderkötélre, és rosszabb a fogása is.

Acélkötél

Általában mezőgazdasági és ipari területeken, esetleg hajós munkáknál használják, a háztartásban a magas ára miatt nem igazán alkalmazzák. A háztartásokban a zsineget és a madzagot használják leginkább és a műanyagból készült vékonyabb kötélféléket.

Miért jó, ha van otthon kötél?

Nézzük meg, hogy miért praktikus, ha mindig van otthon egy jó minőségű kötél.

  • Alkalmas a mezőgazdaságban a növények növekedés közbeni rögzítéséhez,
  • szárítókötélnek a műanyag kötél a megfelelő, mert könnyen tisztítható,
  • készülhet belőle hinta, függőágy a kinti térben, lehetőleg erős anyagból gyártott kötélből készüljön,
  • nyáron a teraszra korlátot is alkothatunk belőle,
  • készülhet belőle a kertbe szőnyeg.

De ezeken kívül még rengeteg dologra fel lehet használni, ezért jó ha mindig tartunk otthon vékonyabb, vastagabb köteleket. Természetesen a családi házakban ahol kert is van a ház körül, sokkal több madzagra, kötélre van szükség, ha növények is találhatók.

Ezekben az otthonokban még az acélsodronyos kötélből is jó, ha tartanak pár métert, mert a napvitorlák, ponyvák, napellenzők javításakor általában acélsodronyra van szükség, oda a normál kötelek már nem elegendők.

Mit kell tudni a technikai kötelekről?

A technikai kötelek olyan speciális kötelek, amelyek kimagasló szakító szilárdságúak kell legyenek mert extrém terhelésnek vannak általában kitéve. Nyúlásuk minimális, kicsi a fajsúlyuk és jól bírják a UV sugárzást is. A technikai köteleket a hajózásban használják, többnyire a vitorlák mozgatásakor.

Összegezve

Fontos, hogy minden háztartásban legyen otthon kötél, vékonyabb és vastagabb kivitelben is, mert nagyon sokféle tevékenységhez fel tudjuk használni. Amennyiben kötelet szeretnénk beszerezni azt a barkácsáruházakból és a webáruházakból a legjobb megvásárolni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Megosztás