Miért viselkedik ilyen furán a cicám?

A macskák végtelenül egyedi kis teremtmények, amelyek számtalan fura viselkedést képesek produkálni, ezeknek egy része még a tapasztalt gazdiknak is fejtörést okozhat. Most utánajárunk a leggyakrabbaknak, megnézzük, hogy mi áll a meglepő macska viselkedések hátterében!

1. Dagasztás

Mint pék a kenyeret, úgy dagaszt sokszor a cica, a mellső mancsaival egy kellemes masszázst nyújtva a gazdinak. A mozdulatsor hátterében valószínűleg kölyökkori reflexek állnak, az újszülött, pár napos cicák ezzel a mozdulattal tudják beindítani az anyjuk emlőmirigyeit, hogy az éltető anyatejhez juthassanak.

További elméletek is vannak a tudósok részéről arra, hogy mi váltja ki ezt

  • segít nekik csökkenteni a stresszt, nagyjából hasonló módon, mint ahogy te egy stresszlabdát nyomogatsz
  • segít álomba szenderülni nekik
  • így jelölik meg a kedvenc szunyókáló helyüket, ez a mozdulatsor ugyanis egy egyedi illatmintát hagy a helyszínen

 

2. Ajándékot hoznak

Az ember általában örül, ha ajándékot kap, kivéve ha minden reggel egy-egy döglött állatot talál a lábtörlőjén. Egyes cicák ajándék gyanánt elfogott egereket, madarakat, gyíkokat hagynak a bejárati ajtó előtt, ami a reggeli kávé előtt azért nem a legkellemesebb látvány ami fogadhat minket félálomban.

A macskák született csúcsragadozók, tökéletes reflexekkel megáldott vadászok, akiknek a vérükben van, hogy a kicsi, mozgó prédát el KELL kapniuk. Azonban mindent nem képesek elfogyasztani, amit nem tudott megenni azt neked adja. Egyes vélemények szerint ezzel próbál téged rávenni, hogy csatlakozz hozzá a vadászatban.

Mások szerint a kölyökkel nem rendelkező nőstény cicákra jellemző leginkább ez a viselkedés és köze lehet ahhoz, hogy táplálni szeretne, vagy pedig ahhoz, hogy segítsen megtanítani számodra is a vadászat csínját-bínját.

3. Állandóan lelöknek dolgokat a polcról

Talán ez még zavaróbb is, mint az előző, macska tulajoknak úgy hisszük nem kell bemutatni. Gyakorlatilag nem lehet SEMMIT a polc, asztal szélén hagyni, mert a cica úgy érzi, hogy azt le kell löknie. Teljesen mindegy, hogy miről van szó, ha képes rá, akkor le fogja pöckölni, miközben ráadásul végig a szemedbe néz, hogy vajon mit reagálsz rá.

Roppant idegesítő tud lenni és a legnagyobb macskabolondok türelmét is próbára teszi egy, a szőnyegre lökött teli pohár narancslé utáni takarítás. Na de miért csinálják ezt?

Vadászösztön – az egyik legnépszerűbb magyarázat, hogy egyszerűen a vérükben van, hogy a mancsukkal pofozgassanak dolgokat és muszáj megnézniük mi történik ha lelökik a szekrényről a parfümödet.

Unaloműzés – bármennyit is játszol a cicáddal, óhatatlan, hogy ő épp akkor fog unatkozni, amikor neked semmi, de semmi kedved, erőd, lehetőséged foglalkozni vele. Ő unatkozik, egyszerűen jó szórakozás látni ahogy leesnek dolgok. Ha pedig ezek után te rohansz és pakolod vissza, hogy újra le tudja lökni az csak extrán jó számára.

3+1 Véletlenszerű harapások

Ettől is falra tud mászni sok cica gazdi. Bizonyára ismerős számodra, hogy egyik pillanatban még dorombolva élvezi a cica, ahogy simogatod, a másik pillanatban a semmiből beléd harap egyet, te pedig értetlenül meredsz rá, hogy ez mégis mi a csuda volt?

Erre kevés magyarázat van, a legjobb teória az, hogy bizony ezek nem provokáció nélküli támadások, hanem már korábban is jelezte feléd, hogy egyelőre elég lesz abból a simogatásból, egész egyszerűen annyira finom, apró jeleket mutatott, hogy te nem vetted észre és ezért tűnik számodra úgy, hogy a semmiből jött a támadás.

Kép forrása: Pexels.com