Mit tegyünk, ha sárgul, barnul, vagy fakul a növény levele?

A szobanövénytartás igazán kellemes kikapcsolódás, mely számtalan előnnyel jár, ugyanakkor nem egyszer képes fejtörést okozni a szobakertészek számára. Gyakran előfordul, hogy az üzletek polcán még egészséges virágok, néhány hét után egyre rosszabbul festenek az otthonunkban, de az sem ritka, hogy az őszi-téli időszak viseli meg őket.

Ennek oka, a növények igényeiben keresendő. Ahhoz, hogy egészséges, szép szobanövényekben gyönyörködhessünk, az adott faj igényeinek megfelelő, fény, víz és tápanyagmennyiséget, valamint kellőképpen párás környezetet kell biztosítanunk a rendszeres növényápolások során.

Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, a növény nem fejlődik megfelelően, különféle elváltozásokkal illetve betegségek vagy kártevők megjelenésével jelzi számunkra, hogy hibáztunk. Cikkünkben a leggyakoribb növénygondozási hibákról, tüneteikről valamint megoldásukról lesz szó.

A leggyakoribb növénygondozási hibák és megoldásuk

Sárguló levelek

Sárguló leveleket okozhat a nitrogén hiánya, ekkor megfelelő tápanyag utánpótlással orvosolhatjuk a problémát. Túlöntözésre szintén reagálhat a levelek elsárgulásával növényünk, ez ellen, az öntözések számának, vagy a víz mennyiségének csökkentésével tehetünk.

A kevés fény, túlságos hideg vagy meleg, szintén okozhatják a levélzet sárga elszíneződését. Ebben az esetben célszerű más helyet választani a szobanövény számára.

Bebarnult levélszélek

Az alacsony páratartalom a levélszélek bebarnulását okozhatja, ezt a növény párásításával előzhetjük meg. Az alul és a túlöntözés szintén jelentkezhet a levélszélek barnulásának formájában, ekkor a sárguló leveleknél leírtak szerint járjunk el az öntözés tekintetében.

A rossz szerkezetű, tápanyagban szegény föld, valamint a túlságosan bő tápanyagmennyiség szintén a probléma forrása lehet, ezek ellen a növény átültetésével védekezhetünk, valamint a növény igényeinek megfelelő tápanyag utánpótlással.

Besodródott levelek

Ha szobanövényünk levele besodródik, az jelezheti a szükségesnél alacsonyabb páratartalmat, melyet párásítással előzhetünk meg. A gyökérzet sérülése, szintén okozhatja a levelek sodródását. Az alulöntözés, a föld kiszáradása szintén eredményezheti ezeket a tüneteket. Megoldásként ültessük át a növényt, valamint öntözzük gyakrabban, vagy nagyobb mennyiségű öntözővízzel.

Kifakult levelek vagy klorózis

A klorózis azt jelenti, hogy a növény zöld festékanyaga hiányosan képződik. Ennek hatására a növény levele sárgul. A klorózis oka általában a vashiány, ritkábban más mikroelem hiánya, valamint okozhatja a túlságosan kemény öntözővíz is. Megoldásként használjunk vastartalmú tápoldatot, az öntözést pedig lágyabb vízzel végezzük.

Barnuló levélcsúcsok

Ha a levélcsúcsok elkezdenek barnulni az alacsony páratartalomra, vagy a föld kiszáradására, tehát a nem megfelelő öntözésre enged következtetni. Megoldásként, kezdjük el párásítani a növényt, valamint öntözzük gyakrabban, illetve nagyobb mennyiségű öntözővízzel.

Ezüstszínű levélfoltok

Az ezüstszínű levélfoltok megjelenése két okra vezethető vissza. Kialakulhatnak ilyen foltok az erős napfény okozta levélégés hatására. Ezt úgy előzhetjük meg, ha a növényt áthelyezzük kevésbé napos helyre, valamint figyelünk arra, hogy a leveleken ne maradjanak vízcseppek.

A tripsz kártétele szintén jelentkezhet ezüstszínű foltok formájában. A tripsz eltávolításához, mossuk le a növényt langyos vízzel. Ha ez sem használ, bevethetünk eszközként rovarölő szert.

Világosabb levélfoltok

A levél világos foltokban történő elszíneződése több kiváltó okra is visszavezethető. Az egyik ilyen a túl meleg vagy hideg öntözővíz használata. Öntözzünk a növény igényeinek megfelelő hőfokú vízzel!

A vízcsepp okozta napégés szintén okozhat foltokat, ezért ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak vízcseppek a levélen. Ha a hőmérséklet változik, szintén keletkezhetnek foltok a levélen. Keressünk olyan helyet szobanövényünk számára, ahol megfelelő és állandó a hőmérséklet.

Parásodás

Két kiváltó oka van, az egyik a kevés fény melletti túlöntözés. Általánosságban elmondható, hogy a növények alacsonyabb hőmérsékletnél, és kevesebb fény mellett, kisebb vízmennyiséget igényelnek, mint melegben és világos helyen. Helyezzük át a növényt világosabb helyre.

A hőmérséklet hirtelen változása szintén okozhatja a problémát, melyet a növény áthelyezésével orvosolhatunk.

Kép forrása: Pixabay.com