Tenisz- és golfkönyök: mi okozza, és mi a különbség a kettő között?

Fájt valaha a könyököd? Talán nem gondoltad volna, hogy ez lehet a tenisz vagy a golfkönyök, különösen, ha nem vagy lelkes sportoló. Ezek a mozgásszervi betegségek nemcsak az aktív embereket érintik, hanem a nem sportolókat is. Ezeket a munkahelyi, sportolási és napi háztartási tevékenységek során fellépő egyoldalú stressz okozza.

Ezzel a problémával gyakrabban találkoznak az amatőr sportolók, akik általában nem nagyon foglalkoznak a bemelegítő gyakorlatokkal. De diagnózisa olyan embereknél is megtalálható, akik soha nem sportoltak, csak olyan egyoldalú tevékenységekkel foglalkoznak, ahol folyamatosan ugyanazt a mozdulatot végzik a kezükkel.

Így még az olyan háztartási munkák is nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a főzés, takarítás, kertészkedés, festés vagy favágás. Mindkét esetben kezelés szükséges, akár a győri gyógytorna által, amely feltárja és helyreállítja a probléma fő gyökerét!

Mi az a teniszkönyök?

Mindannyian mást képzelünk el, amikor a teniszkönyök kifejezésről van szó, sokan egy duzzadt, teniszlabda alakú könyökkel asszociálják. De a valóság egy kicsit más és kevésbé vicces. Ez egy olyan állapot, amelyet laterális epicondylitisnek is neveznek, ami gyulladásos elváltozásokat okoz az alkar inain, amelyek az izmokat a csontokhoz rögzítik.

Mik a teniszkönyök tünetei?

Fájdalom, különösen a könyök külső részén érezhető, ahol duzzanat is látható. A fájdalom általában fokozódik az erőfeszítéssel, és leggyakrabban a felső végtagok nyújtása, emelése vagy hajlítása okozza. De fájdalom érezhető a tárgyak megfogása és emelése közben, és az alkar forgatása során is előfordulhat, amit például egy ital kinyitásakor tesz az ember.

Mi az a golfkönyök?

A golfkönyököt az orvosi szótárban medial epicondylitisnek hívják. Ez a felső végtag inak gyulladásos állapota, amely könyök- vagy alkarfájdalomként nyilvánul meg. Leggyakrabban a csukló és az alkar ismétlődő használata okozza a dolgok hajlítását, megfogását vagy elfordítását.

Ezért könnyen összetéveszthető a teniszkönyökkel. A golfozó könyökében azonban a gyulladás a rögzítési ponton jelentkezik, ahol az izmok és az inak a humerus közepéhez kapcsolódnak. A golfkönyök kevésbé gyakori, mint a teniszkönyök.

Mik a golfkönyök tünetei?

A fájdalom elsősorban a könyök belső oldalán jelentkezik, néha duzzanat észlelhető ezeken a területeken. Előfordulhat, hogy csökken az érzékenység és bizsergés az ujjakban, de az egész érintett végtag gyengesége és merevsége is gyakori. Általában a fájdalom intenzitása akkor is növekszik, ha tárgyakat megfogsz vagy emelsz.

Mi a különbség a teniszkönyök és a golfkönyök között?

A könyök területén jelentkező fájdalom mindkét állapot sajátos tünete. A legkönnyebben úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy hol fáj a legjobban a karod. Amint fentebb megjegyeztük, a teniszkönyök esetében az ember a fájdalmat erősebben érezheti a test külső részén, míg a golfkönyök belülről nyilvánul meg.

A különbség az izomkárosodás területén is jelentkezik, ami aztán a működési zavarokban nyilvánul meg. Teniszkönyök esetében a leggyakrabban érintett izmok azok, amelyek a csukló felfelé hajlítására és az ujjak nyújtására szolgálnak. A golfkönyöknél a csukló tenyér felé hajlításáért és az ökölbe szorításért felelős izmok működése erősen károsodik.

Ha nehézségeid vannak ezen mozgások bármelyikével, könnyebben felismerheted, hogy ezek közül a mozgásszervi állapotok közül melyik érinthet. A megbízható diagnózist azonban legjobban egy orvos vagy tapasztalt gyógytornász adhatja meg!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Megosztás