Teniszkönyök kialakulása, nemcsak teniszezőknél – Kiket érinthet és hogyan gyógyítható?

A teniszkönyök gyakori mozgásszervi betegség, amely a nevéből fakadóan a teniszezők több mint felét érinti, de mégsem ők az egyetlen „célcsoport”. Azoknál az embereknél is jellemző, akik ismétlődő könyökmozgásokat végeznek. Ismerd meg az állapot tüneteit, illetve hogy milyen kezelési megoldások léteznek!

A teniszkönyök fájdalmas állapot, amely a könyök szintjén jelentkezik, és amelyet a túlzott igénybevétel okoz. A tenisz gyakorlása, egyéb sportok, amelyekben ütőket, lapátokat vagy más kézi tárgyakat használnak, és amelyek ismétlődő kézmozdulatokkal járnak hozzájárulhatnak a betegség megjelenéséhez.

A fájdalom jelentkezése esetén fontos azonnal cselekedni, a teniszkönyök gyógytorna kezelési módja által nagyszerűen csökkenthető a gyulladás mértéke.

Mi az a teniszkönyök?

Gyulladásos állapot, amely a kar és az alkar közötti kapcsolat túlzott igénybevétele után jelentkezik. Sok érintetje lehet, nem csak azok, akik teniszeznek vagy más, ütőt használó sportot űznek.

A célpontok között vannak a szakácsok, hentesek, festők, autószerelők, valamilyen hangszeren játszó művészek is, de az irodában dolgozókat sem kíméli. Lényegében bárki, aki hosszú ideig túlfeszíti a csuklóját és ismétlődő mozgásokat végez, egy bizonyos ponton szembesülhet vele.

Tünetei

A teniszkönyök tünetei fokozatosan jelennek meg, és a különböző emberek eltérően érezhetik őket. Kezdetekor elviselhető, és néhány héten vagy hónapon belül fokozódik. A fájdalom vagy égő érzés a könyök külső részén érezhető, és lehetetlenné válik ökölbe szorítani, kezet fogni, ajtót kinyitni vagy egy csésze kávét tartani.

A teniszmozgások végrehajtása vagy csavarhúzó csavarása tovább súlyosbíthatja a fájdalmat. Idővel a fájdalom a könyök belsejéből a csuklóba vagy a karba sugározhat. Bár a gyulladás a könyök területén jelentkezik, a fájdalom érezhető az adott kézzel végzett legtöbb mozdulat során.

Mikor van szükség kezelésre?

Az alábbi tünetek jelentkezésekor mindenképp szakemberhez kell fordulni:

  • tárgyak hordozásának vagy kar használatának képtelensége;
  • éjszaka vagy pihenés közben is fellépő fájdalom a könyök tájékán;
  • hosszabb ideig fennálló könyökfájdalom, néhány napnál hosszabb ideig;
  • képtelenség kiegyenesíteni vagy hajlítani a kart;
  • duzzanat vagy jelentős zúzódások jelenléte az ízület körül vagy a kar területén;
  • bármilyen egyéb szokatlan tünet;

A tünetek súlyosságától és az inak károsodásának mértékétől függően a kezelés lehet konzervatív!

A betegek jelentős többségénél a nem műtéti kezelés hozza meg a kívánt eredményt. A felépülés első lépése a kartámasz. Más szóval, több hétre abba kell hagyni bármilyen szabadidős vagy foglalkozási tevékenységet.

A fizioterápia a nem sebészeti kezelés egyik leghatásosabb formája, amely során már néhány alkalom után javulás tapasztalható, mindaddig, amíg az állapot súlyosságától függően teljesen megszűnik a kínzó fájdalom!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Megosztás